News

 • Amellnova deltar som utställare med Otinova öronspray vid Norsk Forening for Otorhinolaryngologi, Hode- og Halskirurgis høstmøte, 22-24 okt 2015, Grand Hotell, Oslo.

 • Omtrent hundre tusen nordmenn får såkalte «syden-ører» årlig. Varmt og fuktig klima, bading i basseng og vannaktiviteter ender i smerter, feber, legebesøk og antibiotika fremfor kos i sol og varme. 

  For barn kan øregangsbetennelse være ekstra smertefullt fordi de ikke klarer å uttrykke hva som gjør vondt eller plager dem med en gang, og for familien Finne ble øregangsbetennelse et fast innslag på badeferiene. 

  - Alle fire i familien har hatt øregangsbetennelse når vi har vært på ferier i Thailand hvor vi har badet både i basseng og havet. Det starter med klør i øret og etter hvert blir det vondt. Så blir det bare vondere og vondere. En gang endte det med sprukket trommehinne, forteller pappa Magnus Finne. – Vi har vært hos lege, fått antibiotikadråper, tabletter og badeforbud. Når man er på en øy i paradiset langt fra leger, vil man bare bade og snorkle. Da vil man ikke ha problemer med ørene.

  Reseptfri hjelp uten antibiotika
  Magnus tok kontakt med en lege innen dykkermedisin som anbefalte en reseptfri ørespray som også er helt uten antibiotika.  

  - På de siste reisene har vi brukt øresprayen forebyggende med små doser, og når det har meldt deg smerter i ørene har vi brukt full dose med en gang. Det har til nå ikke utviklet seg til øregangsbetennelse, så det har vært til stor hjelp og glede for oss. Endelig kan vi bade på reiser uten å være redd for å bli syke, sier han. 

  Hvorfor man får ”Syden-ører”
  Når ørene kommer i eller under vann, skjer det noe med bakterieforholdene i øregangen. Fordi så mange rammes på sydenferie, omtaler vi dette fenomenet som «syden-ører». Det starter som en ytre øregangsbetennelse (ekstern otit) med kløe, og ender ofte med så store smerter at mange blir sengeliggende i påvente av at antibiotikaen skal virke.

  - Det er ingen eksakt forklaring på hvorfor øregangsbetennelse oppstår, men man kan tenke seg at personer med trange øreganger er mer følsomme enn andre. Huden i øregangen er tynnere enn normal hud, og det er kanskje derfor det lettere oppstår ekstreme reaksjoner og mye smerte. Folk som pirker seg i ørene øker risikoen for eksem og irritasjon, sier overlege Bjørn Åberg, ørekirurg og spesialist i øre-, nese- og halssykdommer og hørselsplager. 

  Øresprayen som har navnet Otinova, og også Alsolsprit, kan brukes av alle med øregangsproblemer for egenmedisinering og i påvente av eventuell legetime. 

  - Det er også enklere, billigere og kanskje også mer virksomt enn dyre reseptbelagte midler, sier Åberg.

  Forebygger og gjenoppretter
  Øresprayen forebygger og behandler øregangsbetennelse ved sin anti-bakterielle effekt på samme måte som ved behandling med antibiotika og gjenoppretter dessuten miljøet i øret, er basert på Burows væske som ble brukt før antibiotikaens tid, og er egnet for både barn og voksne. 

  Fakta om øregangsbetennelse
  Dette er ytre øregangsbetennelse (extern otit): Infeksjon i ytre øregang forekommer ved fuktig og varmt klima, bading og svømming (også kjent som sydenøre eller svømmeøre).

  Hvordan betennelse oppstår: Ytre øregang har et surt miljø og voks som beskyttelse. Vann forstyrrer miljøet i øregangen, noe som gir god grobunn for bakterievekst. Betennelse er et stort problem og kan være svært hemmende og smertefullt for den som rammes.

  Disse er særlig utsatte: badeturister, dykkere, svømmere, surfere. Reisende i varme, fuktige klima og brukere av høreapparater og hodetelefoner.

  Symptomer: Lokal irritasjon, smerter, puss og nedsatt hørsel. 

 • Avisenes nyhetsbyrå har laget en artikkel om viktigheten av å ha Otinova tilgjengelig til sommerferien. Du kan lese saken her: www.siste.no

 • Radiointervju: Hörselgångsinflammation i Förmiddag, P4 Blekinge

  I onsdags pratade Claes Lundberg om hörselgångsinflammation i programmet Förmiddag i P4 Blekinge. Hörselgångsinflammation är en av de fyra vanligaste semestersabotörerna. Du kan lyssna på intervjun här, http://t.sr.se/1Hd729v. Intervjun startar ungefär 34 minuter in i programmet.

Senare nyheter Tidigare nyheter